Preguntes freqüents Mobilitat Internacional

Els Joves de Barcelona disposen d’assessories sobre temàtiques especialitzades, una de les quals és l’Assessoria de Mobilitat Internacional.
En aquesta et poden explicar més programes i oportunitats a part de les estades acadèmiques com estudis universitaris, pràctiques laborals, voluntariats de curta i llarga durada i feina a l’estranger.

Demana cita ara presencial o virtual amb les assessores de Mobilitat a qualsevol dels Joves de Barcelona: joves.barcelona, a través de WhatsApp: 662 333 350 (només per missatge) o per correu: joves@bcn.cat

Consulta l’apartat Estades a l’estranger del web de Joventut per a informació actualitzada.

També trobaràs entrevistes i videos informatius sobre les diverses temàtiques de Mobilitat internacional al Youtube de Joves de Barcelona, als llistats BCN al món i Joventut Connectada.

Pel que fa el voluntariat internacional existeixen dues opcions, segons la seva temporalitat.

Opcions de curta durada:

  • Camps de treball 
  • Intercanvis juvenils
  • Estades solidàries
  • Brigades internacionals
  • Voluntariat o intercanvi col·laboratiu

Opcions de llarga durada:

  • Cos Europeu de la Solidaritat
  • Voluntariat de Mig (MTV) o Llarg (LTV) termini
  • Voluntariat o intercanvi col·laboratiu

Trobaràs tota la informació detallada en la següent web: https://ajuntament.barcelona.cat/joves/ca/canal/voluntariat-lestranger

Els camps de treball són estades de voluntariat en grup, on es compaginen tasques  de suport i solidaritat amb projectes locals arreu del món en àmbits diversos: social, mediambiental, cultural, educatiu... Es conviu amb voluntaris d’altres països i l’idioma vehicular sol ser l’anglès. N’hi ha durant tot l’any, però la majoria es fan els mesos d’estiu. El voluntari paga una quota d’inscripció d’entre 145 i 200 euros i assegurança privada, si escau. Alguns camps poden tenir una quota extra.

Pots trobar oportunitats a partir de 16 anys: www.sci-cat.org

I a partir de 14 anys a www.cocat.org

El CES és un programa de la Comissió Europea que permet a joves de 18 a 30 anys fer un voluntariat de curta durada de 2 setmanes a 2 mesos o de llarga durada de 3 mesos a 1 any, en un país de la Unió Europea o països associats. El programa cobreix les despeses del viatge, manutenció, assegurança, diners per a despeses bàsiques i curs d’idioma. 

Inscripcions: europa.eu/youth/SoLidarity_es

Els intercanvis són trobades de 6 a 21 dies de durada on poden participar joves de 13 a 30 anys de diferents països. A través d’activitats d’educació no formal sobre una temàtica concreta, els i les participants intercanvien realitats, inquietuds, coneixements i cultures. El programa Erasmus+ cobreix les despeses de manutenció i allotjament i una part del viatge. Es realitzen durant tot l’any i es poden trobar a les entitats que els promouen, entre d’altres, com:

www.catalunyavoluntaria.cat

www.vibria.org

www.asociacionmundus.com

Eures és la Xarxa de cooperació dels organismes estatals de feina de la Unió Europea. Allà hi trobaràs ofertes de feina en tots els àmbits i nivells de qualificació i experiència, informació sobre els mercats de treball i les condicions de vida, entre d’altres. també donen recursos sobre desplaçar-te a un altre país (recursos generals, mercat de treball, condicions de vida...)

ec.europa.eu/eures/public/es/homepage

Pots buscar feina a través d'Internet, consultant les pàgines web de diaris especialitzats en la matèria, del país on vols anar a treballar o també consultant cercadors online de feina a nivell internacional.

En el Portal Europeu de la Mobilitat Professional de la Xarxa Eures trobaràs accés directe a ofertes laborals, informació de condicions de treball, ajudes a la mobilitat per fer entrevistes i cursos informatius entre d’altres.

Al Portal Eures Espanya també hi trobaràs informació relativa a tots els tràmits que, com a persona amb nacionalitat espanyola, hauràs de fer abans i durant el teu trasllat als diferents països de la UE.

EURODISSEA

Eurodissea és un programa de l’Assemblea de les Regions d’Europa.

Són beques que subvencionen allotjament, manutenció i assegurança per tal que puguis realitzar unes pràctiques professionals. Inclouen un curs de llengua intensiu així com activitats que permeten integrar-se millor al país estranger. El viatge és a càrrec dels i les participants.

Inscriu-te i consulta les ofertes:  https://eurodyssey.aer.eu/

PRÀCTIQUES A LA XARXA D'OFICINES DE L'AGÈNCIA CATALANA DE TURISME

Més informació: act.gencat.cat/qui-som/treballa-amb-nosaltres

rrhh.act@gencat.cat / Tel. 934 849 900

 

PRÀCTIQUES A LES OFICINES EXTERIORS D’ACCIÓ

ACCIÓ ofereix pràctiques remunerades a les seves oficines a l’exterior adreçades a joves recent graduats. 

Més informació: www.accio.gencat.cat/ca/accio/practiques/practiques-exterior/

La Garantia Juvenil és una iniciativa europea que ofereix a joves d’entre 16 i 29 anys una sèrie de recursos per tal de fer més efectiva la seva incorporació al mercat laboral. Es faciliten oportunitats reals d’inserció laboral, projectes de mobilitat, accions de suport a la recerca de feina i a l’emprenedoria i formació gratuïta. Hi ha 3 grans programes:

TLN MOBILICAT

Les pràctiques TLN Mobilicat tenen l’objectiu de facilitar la inserció laboral a joves inscrits en la Garantia Juvenil a través de la millora del seu perfil professional i les competències personals realitzant unes practiques formatives a empreses d’un estat membre de la Unió Europea.

Més informació: garantiajuvenil.gencat.cat/ca/Que_Toferim/Mobilitat-internacional/TLN-Mobilicat

 

PLA DE MOBILITAT DEL PROGRAMA PICE

El Pla de Mobilitat del programa PICE va ser dissenyat conjuntament per Càmera d'Espanya i el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social (MEYSS) per millorar el perfil professional i les competències personals de joves beneficiaris/àries de la Garantia Juvenil realitzant unes practiques formatives a empreses d’un estat membre de la Unió Europea.

Més informació: empleoygarantiajuvenil.camara.es/jovenes/plan-de-movilidad

PROGRAMA SINGULAR

Programa desenvolupat dins de la Garantia Juvenil, per a persones joves empadronades a Catalunya, per la Fundació Barcelona Formació Professional. El projecte està destinat a joves d’algunes famílies professionals de CFGM i CFGS. Els convenis són amb Alemanya, la regió de Baixa Saxònia. L’experiència permet tenir una formació en llengua alemana abans de marxar i durant l’estada. En finalitzar l’estada d’un any, té lloc el reconeixement del títol de formació professional a Alemanya, la qual cosa implica tenir una doble titulació a nivell europeu (donat que l’educació en formació professional no està unificada a Europa com sí que ho està l’educació superior universitària amb el programa Bolonya).

Més informació: www.fundaciobcnfp.cat/internacionalitzacio/garantia-juvenil/singular/

PÀGINES DE RECERCA QUE OFEREIXEN PRÀCTIQUES LABORALS (INTERSHIPS)

ec.europa.eu/eures/droppin/es (d’Eures)

https://erasmusintern.org/ 

www.idealist.org

Hi ha altres canals de recerca específicament per països. Per consultar-ho demanar cita amb l’Assessoria de Mobilitat internacional. 

VISATS

Depèn d’on vagis o de la teva nacionalitat i del que vagis a fer al país de destí, pots necessitar demanar un visat. El visat es demana a l’ambaixada o consolat a Espanya del país on vulguis anar.

VACUNES

Has de tenir en compte que és possible que t’hagis de vacunar amb antelació per prevenir algunes malalties si viatges a segons quins països.

Pots consultar la normativa actualizada sobre vacunació COVID a Europa en aquesta web: https://reopen.europa.eu/es/

ASSEGURANÇA MÈDICA

Per viatjar a un altre país és necessari tenir una assegurança mèdica i/o de viatge adient. Per desplaçaments a Europa, pots demanar la Targeta Sanitària Europea.

bitly.com/TSanitariaE

COTITZACIÓ I IMPOSTOS

Si cobres l’atur i te’n vas a un país de la Unió Europea a buscar feina, pots demanar cobrar-lo durant 3 mesos amb prórroga de 3 mesos més. En tornar, pots demanar que et traspassin el que has cotitzat a un altre país per poder acumular-ho aquí.

https://www.sepe.es/HomeSepe/Personas/distributiva-prestaciones.html 

ALLOTJAMENT

Buscar allotjament no és gens fàcil, i et recomanem que no facis cap pagament si no has vist el pis o habitació “in situ”. Molts joves opten per un allotjament temporal a l’inici mentre que busquen el definitiu.